T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / SARIYER - Sarıyer Hüseyin Kalkavan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Mesleki Eğitimin Avantajları

2020 Anadolu Meslek Programlarında Alana Geçiş, Tercih ve Yerleştirme e­Kılavuzu Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğine hükümlerine göre mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu meslek programlarında 9 uncu sınıfta öğrenim gören öğrencilerin meslek alanlarına geçişi klavuzu için tıklayınız.

Ülkemizin gelişmesinde ve kalkınmasında nitelikli yetişmiş iş gücü ihtiyacı vardır. Bu ihtiyaç ancak mesleki ve teknik eğitimle doğru bir şekilde giderilebilir.  Ayrıca İnsanların hayatını idame ettirebilmesi için mutlaka bir meslek sahibi olması gerekir. Meslek sahibi olmak yükseköğretime ötelenmeden önce ortaöğretim seviyesinde mesleki ve teknik eğitim kurumlarında ilgi istek ve yetenekler doğrultusunda erken yaşta edinilebilir.  Mesleki eğitimin birçok avantajı vardır.

 

 

 

Tüm ortaöğretim türlerinde 9. sınıfların dersleri ortaktır. Alan eğitimleri 10. Sınıftan itibaren başlamaktadır. Öğrencilerin ilgi, istek ve yetenekleri ile kişilik özellikleri doğrultusunda uygun alana yönlendirilir. Alan eğitimine başlayan 10. sınıf öğrencileri iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanır.  

        Mesleki eğitimde işletmelerde beceri eğitimi ve staj yapılır. İşletmelerde beceri eğitimi ve staj yapan öğrencilere ücret ödenir, ayrıca ödemelerde devlet katkısı sağlanır. Öğrenciler, 10 uncu sınıfın sonundan itibaren alanlarında kendilerini geliştirmek istediklerinde yaz tatillerinde, İŞKUR tarafından uygulanan İşbaşı Eğitim Programlarına katılarak günlük ücret de alabilirler.

        Mesleki eğitim mezunlarına teknisyen unvanı verilir. Mezunların yükseköğretime geçişinde alanlarındaki önlisans programlarına yerleştirme işlemlerinde ek puan verilir. Ayrıca kendi işini kurmak isteyen mezunlara KOSGEB tarafından 50 bin TL hibe ve 100 bin TL faizsiz kredi sağlanmaktadır. Mezunlara diploma ile birlikte İşyeri Açma Belgesinin ve Avrupa Birliği ülkelerinde iş bulmalarına kolaylık sağlayacak Europass Sertifika ekleri verilir. Böylece tüm dünyada iş imkanları olur.

        Ayrıca çalışarak meslek sahibi olmak istemeleri halinde Mesleki Eğitim Merkezlerine kayıt yaptırarak aynı imkânlardan yararlanabilirler. 11. sınıfın sonunda kalfalık ve 12. sınıfın sonunda da ustalık belgesine ulaşılır. Açık öğretim liselerinde fark dersleri vererek de diploma sahibi olunabilir.

 

Ayrıntılı bilgiler ve tüm meslek liseleri hakkında bilgi almak için : 

https://mtegm.meb.gov.tr/

http://www.alantercihleri.com/

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 27.03.2018 - Güncelleme: 03.06.2020 12:33 - Görüntülenme: 2036
  Beğen | 0  kişi beğendi