T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / SARIYER - Sarıyer Hüseyin Kalkavan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Okulumuzun Alan ve Dalları

2020 Anadolu Meslek Programlarında Alana Geçiş, Tercih ve Yerleştirme e­Kılavuzu Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğine hükümlerine göre mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu meslek programlarında 9 uncu sınıfta öğrenim gören öğrencilerin meslek alanlarına geçişi klavuzu için tıklayınız.

 

 

Okulumuzda 2 alan altında  toplam 4 dalda eğitim verilmektedir. Sağlık Hizmetleri Alanında; Hemşire Yardımcılığı, Ebe Yardımcılığı, Sağlık Bakım Teknisyenliği dalları; Hasta ve Yaşlı Hizmetleri Alanında; Hasta ve Yaşlı bakımı dalı bulunmaktadır.

Sağlık Hizmetleri Alanı

Hemşire Yardımcılığı

      Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin Sağlık Hizmetleri Alanı/Hemşire Yardımcılığı dalından  mezun olup hemşire nezaretinde yardımcı olarak çalışan, ayrıca hastaların günlük yaşam aktivitelerinin yerine getirilmesi, beslenme programının uygulanması, kişisel bakım ve temizliği ile sağlık hizmetlerine ulaşımında yardımcı olan ve refakat eden sağlık teknisyenidir. 

Görevleri:

·         Hasta odasının düzenini ve temizliğinin yapılmasını sağlar.

·         Hastanın yatağını yapar. 

·         Hasta güvenliğinin sağlanmasına yardım eder.

·         Hastanın tedavi planında yer alan ve hemşirenin uygun gördüğü oral ilaçları hastaya verir.

·          Hastanın kişisel bakım ve temizliği ile ilgili gereksinimlerinin karşılanmasına yardım eder.

·         Hastanın deri bütünlüğünü gözlemleyerek hemşireye bilgi verir.  

·         Hastaların muayene, tetkik ve tedavi için hazırlanmasına,

·         Tıbbi işlem öncesinde elbiselerinin değiştirilmesine ve işlem sonrasında giyinmesine yardım eder.

·         Yatak yarasını önlemeye yönelik koruyucu işlemlerde hemşireye yardım eder.

·         Hastanın günlük yaşam aktivitelerinin yerine getirilmesine yardım eder.

·         Yataktan kalkamayan veya kalkması uygun görülmeyen hastanın boşaltımına yardımcı olur, varsa boşaltımla ilgili sorunlarını hemşireye bildirir.

·         Hastanın idrar torbasını boşaltır veya değiştirir.

·         Hastadan steril olmayan idrar örneği ve dışkı örneği alır.

·         Hastanın beslenme programına uygun olarak beslenmesine yardımcı olur.

·         Kilo takibi gereken hastalarda günlük kilo takibini yapar.

·         Hemşirenin uygun gördüğü durumlarda hastanın yürümesine ve hareket etmesine yardım eder.

·         Hareket kısıtlılığı olan hastalarda uygun görülen pozisyonu verir.

·         Hastanın başka bir kliniğe ya da birime transferine yardım ve refakat eder.

·         Hasta için planlanan egzersiz programının hastaya uygulanmasına yardım eder.

·         İlgilendiği hastaların genel durumunda fark ettiği değişiklikleri hemşireye bildirir.

·         Ölüm sonrası yapılması gereken bakımları uygular.

·         Alınan kan, doku veya diğer örneklerin laboratuvara naklini sağlar.

·         Hasta bakımında kullanılan malzemelerin hazırlanmasını, temizliğini, dezenfeksiyonunu ve uygun şekilde saklanmasına yardım eder.

 

İstihdam Alanları

 

   Hemşire yardımcısı olarak devlet hastanesi, özel hastane, devlet ve özel sağlık kurum/kuruluşlarında, doğumevlerinde ya da üniversite hastane servislerinde çalışabilmektedir.

 Özel Sektör Hemşire Maaşı

    Özel sektör kuruluşları büyüklüklerine göre hemşire personellerine farklı tutarlarda maaş vermektedir. İşe yeni girmiş bir hemşire personeline genel olarak 2 bin lira civarı maaş verilmekte olduğu gibi Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük  şehirlerde hastanelerde hemşireler daha yoğun çalıştığı için maaşları 4 bin liraya kadar çıkabilmektedir.

 Kamuda Hemşire Maaşı

     Sağlık Bakanlığı bünyesinde ki devlet hastaneleri ya da kamu kurumlarında istihdam etmekte olan hemşire personelleri ise 3 bin lira ile 3 bin 500 lira civarı değişmekte olan maaş tutarı kazanmaktadır. Hemşirenin görev yaptığı yer, hastane ya da kamu kurumunun büyüklüğüne göre aldığı maaş tutarında değişiklik meydana gelmektedir. Bilindiği üzere hemşire personelleri KPSS puanları ile atanmaktadır.

 

 Ebe Yardımcılığı

    Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin Sağlık Hizmetleri Alanı /Ebe Yardımcılığı dalından mezun olup, ebelerin nezaretinde yardımcı olarak çalışan, ayrıca hastaların günlük yaşam aktivitelerinin yerine getirilmesi, beslenme programının uygulanması, kişisel bakım ve temizliği ile sağlık hizmetlerine ulaşımında yardımcı olan ve refakat eden sağlık teknisyenidir. 

Görevleri :

·         Doğurganlık sınırları içerisindeki kadınların üreme sağlığı konusunda kayıtlarının tutulmasına yardım eder.

·         Gebelik öncesi dönemde gebeliğe hazırlık eğitim programı ile anne-babalığa ve doğuma hazırlık programlarının uygulanmasına yardım eder.

·         Gebelik izlemleri süreci dâhil olmak üzere kadının muayeneye hazırlığını yapar.

·         Gebelik, doğum ve doğum sonrası dönemde gebenin günlük yaşam aktivitelerinin yerine getirilmesi, beslenme programının uygulanması, kişisel bakım ve temizliği ile ilgili gereksinimlerinin karşılanmasına yardımcı olur.

·         Doğum sırasında gebenin doğum ağrısı ve doğum korkusuyla başa çıkmasına yardımcı olur.

·         Doğum sonrası dönemde; anneye bebek bakımı ve emzirme konusunda yardımcı olur, anne ve bebeğin genel sağlık durumunda fark ettiği değişiklikleri ebeye bildirir.

·         Kadının başka bir kliniğe ya da birime transferine yardım eder ve refakat eder.

·         Gebelik, doğum ve doğum sonrası dönemde anne ve bebek sağlığını korumak ve geliştirmek için hizmet sunduğu gruba bilgi verir.

·         Aile planlaması hizmetlerinde, kadın ve yeni doğana ait tarama programlarının yürütülmesinde ebeye yardım eder.

·         Kullanılan malzemelerin temizliği, dezenfeksiyonu ve uygun şekilde saklanmasına yardım eder.

·         Çalıştığı ünitenin kullanıma hazır bulundurulmasında görev alır.

·         Alınan kan, doku veya diğer örneklerin laboratuvara naklini sağlar.

  

İstihdam Alanları

   Sağlık Bakanlığına bağlı kamu ve özel yataklı / yataksız sağlık kurum ve kuruluşları, Başbakanlık Sosyal Yardım ve Çocuk Esirgeme Kurumuna bağlı yataklı/ yataksız sağlık kurum ve kuruluşları, Yükseköğretime bağlı yataklı / yataksız sağlık kurum ve kuruluşlarıdır.

Ebe Maaşları

     Ebe maaşları, kişinin kamu hastanelerinde veya özel hastanelerde çalışma durumuna göre farklılık göstermektedir. Kamuya atanmış ve işe yeni başlamış olan bir ebe, herhangi bir ek ödeme olmadan ( aile yardımı, çocuk yardımı vs. ) 3 bin TL dolaylarında ücret kazanmakta ve bu ücret hizmet yılı arttıkça 3.500 TL'ye kadar çıkabilmektedir. Özel sektörde çalışmakta olan ebelerin maaşları ise kamuya nazaran biraz daha azdır. Özel sektörde çalışan ebelerin maaşları 2.000 TL ile 3.000 TL arasında tecrübelerine göre değişkenlik gösterir.

 

 Sağlık Bakım Teknisyeni

   Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin Sağlık Hizmetleri Alanı/ Sağlık Bakım Teknisyenliği dalından mezun olup en az tekniker düzeyindeki sağlık meslek mensuplarının nezaretinde yardımcı olarak çalışan, ayrıca hastaların günlük yaşam aktivitelerinin yerine getirilmesi, beslenme programının uygulanması, kişisel bakım ve temizliği ile sağlık hizmetlerine ulaşımında yardımcı olan ve refakat eden sağlık teknisyenidir.

Görevleri :

·         Çalıştığı ünitenin kullanıma hazır bulundurulmasında görev alır.

·         Hastaların muayene, tetkik ve tedavi için hazırlanmasına, tıbbi işlem öncesinde elbiselerinin değiştirilmesine ve işlem sonrasında giyinmesine yardım eder.

·         Sağlık meslek mensubunun uygun gördüğü durumlarda hastanın yürümesine ve hareket etmesine yardım eder.

·         Hareket kısıtlılığı olan hastalar için sağlık meslek mensubunun uygun gördüğü pozisyonu verir.

·         İlgilendiği hastaların genel durumunda fark ettiği değişiklikleri sağlık meslek mensubuna bildirir.

·         Sağlık meslek mensuplarının belirlemiş olduğu günlük yaşam aktivitelerine yönelik plan doğrultusunda hastaya yardım eder.

·         Sağlık meslek mensubu tarafından belirlenen beslenme programına uygun olarak hastanın beslenmesine yardımcı olur.

·         Sağlık meslek mensubu tarafından belirlenen egzersiz programının hastaya uygulanmasına yardım eder.

·         Kullanılan malzemelerin hazırlanmasına, temizliğine, dezenfeksiyonuna ve uygun şekilde saklanmasına yardım eder.

·         Kullanılan aletlerin sterilize edilmesine, kirlenmiş malzemelerin bertaraf edilmesine, tıbbi aletlerin ve malzemelerin kullanıma hazır bulundurulmasına yardım eder.

·         Alınan kan, doku veya diğer örneklerin laboratuvara naklini sağlar.

·          Hastanın başka bir kliniğe ya da birime transferine yardım ve refakat eder.

 

İstihdam Alanları

   Sağlık Bakanlığına bağlı kamu ve özel yataklı / yataksız sağlık kurum ve kuruluşları, Başbakanlık Sosyal Yardım ve Çocuk Esirgeme Kurumuna bağlı yataklı/ yataksız sağlık kurum ve kuruluşları, Yükseköğretime bağlı yataklı / yataksız sağlık kurum ve kuruluşlarıdır.

Kamu Hastaneleri Teknisyenleri Maaş

     Kamu Personeli Seçme Sınavından elde ettiği puan ile atanan sağlık teknisyenleri herhangi bir ek ödeme olmadan ( aile yardımı, çocuk yardımı vs. ) 3 bin TL dolaylarında ücret kazanmakta ve bu ücret hizmet yılı arttıkça 3.500 TL'ye kadar çıkabilmektedir. Özel sektörde çalışmakta olan teknisyenlerin maaşları ise kamuda nazaran biraz daha azdır. Özel sektörde çalışan teknisyenlerin  maaşları 2.000 TL ile 3.000 TL arasında tecrübelerine göre değişkenlik gösterir.Sağlık teknisyenleri normal memur maaşlarına yapılan zam oranları dahilinde maaş almaktadır. Genel olarak yılda iki kez %3´lük olarak yapılan zamlar sağlık teknikeri maaşına da yansımaktadır.


Hasta ve Yaşlı Hizmetleri Alanı

 

    Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin Hasta ve Yaşlı Hizmetleri alanı, dünyada insan hakları gelişimine paralel olarak son yıllarda ülkemizde de hızlı bir değişim süreci içerisine girmiştir. Bu alanda yetişmiş nitelikli iş gücüne ihtiyaç gün geçtikçe artmaktadır. Değişim süreci ve artan iş gücü ihtiyacı, alanda faaliyet gösteren çalışanların bilgi ve becerilerini artırarak kendilerini yenilemelerini gerektirmektedir.

     Hasta Bakım Elemanı:

Bilim ve teknolojinin tüm verilerinden yararlanarak, ev ve kurumlarda kendi sorumluluklarının bilinci altında;  hasta kişilerin bakım ve danışmanlığı, vücut temizliği, sağlık personeli tarafından önerilen ilaçların kullanılması ve tespit edilen nefes, hareket çalışmaları, beslenmeleri, hasta kişilerin kişisel ve sosyal sorunlarının çözümünde yardımcı olan, alanıyla ilgili araç ve gereçleri yerinde ve zamanında kullanabilen elemandır.

Görevleri

·         Hastanın gereksinimlerini bilmek,

·         Bakım planı hazırlamak,

·         Hastanın alışkanlıklarını ortaya çıkarmak,

·         Hastanın ailesi, doktor, huzur ve bakımevi personeline bilgi vermek,

·         Günlük bakımını yapmak,

·         Sağlık personelinin yazmış olduğu ilaçların alınmasını sağlamak,

·         İletişim kurmalarını sağlamak,

·         Sağlık personelinin kontrolünde bedensel be psikolojik rahatsızlıklarında yardımcı olmak,

·         Sağlık personelinin önerdiği günlük egzersizleri yaptırmak,

·         Hastanın oda düzenini sağlamak,

·         Hastaya yemek yemede yardımcı olmak, gerekirse yedirmek,

·         Hastaya pozisyon vermek,

·         Gerekli araç ve gereci kullanmak ve temizliğini yapmak,

·         Kendi sağlığı ve iş güvenliği için önlem almak,

·         Gerekli dokümanı hazırlamak ve doldurmak,

·         Meslek ile ilgili teknolojik gelişmeleri izlemek,

·         Ölüm anında yanında olmak,

 İstihdam Alanları

 Yaşlı, hasta ve engelli bakım elemanının çalıştığı ortamlar genellikle bakım hizmeti veren kurumlar ve evlerdir. Buralar, temiz, düzenli, sağlıklı ve aydınlık mekânlardır. Bu elamanlar koruyucu bakım, rehabilite etme ve yaşam kalitesini arttırmak amacıyla, yaşlı, hasta ve engelliye bakım hizmeti verirler. Buralar;

·         Huzurevleri,

·         Bakımevleri,

·         Evde bakım,

·         Yaşlı dinlenme evleri,

·         Hastaneler,

·         Geronto-psikiyatri klinikleridir.

Yaşlı Bakımı Maaşları

        Maaşları araştırdığımızda KPSS ile devlet hastanelerine atanmış birinin 2500 artı döner sermaye aldıklarını öğrendik. Bilindiği gibi hastanelerde çalışanlara maaşlarının dışında döner sermaye de verilmektedir. Yaşlı bakımı mezununun maaşınınBu bölümden mezun olan kişiler ortalama 2500-3500 TL arasında maaş alabilmektedirler.

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 27.03.2018 - Güncelleme: 03.06.2020 12:31 - Görüntülenme: 13964
  Beğen | 2  kişi beğendi